Monday, August 14, 2006

Aankomst in Oruro en bezoek aan Lago Uru Uru

04-08 tot 06-08
------------------

Na een rit van 17u en een half van Arequipa via La Paz naar Oruro, zijn we de 4e augustus goed en wel geïnstalleerd geraakt in een bijbouw van de Iglesia del Socavon (de kerk van de mijningang), dicht bij het centrum van Oruro. De 5e augustus werd geïnvesteerd in kennismaking tussen de vier groepen (Spanjaarden, Bolivianen, Peruvianen en Belgen). Hetgeen ons bindt is het feit dat we allemaal het Spaans machtig zijn, hoewel de groep Spanjaarden (afkomstig uit Andalucia) zodanig snel praten, en volgens de wetten van de "economie der taal" dikwijls lettergrepen inslikken, wat hen op zijn zachtst gezegd moeilijk verstaanbaar maakt voor een beginneling in de Spaanse taal als mijzelve. Maar goed, ik lees de krant in het Spaans, en ik heb mij in Arequipa de Da Vinci Code in het Spaans aangeschaft. Kortom, we oefenen.



Zondag 6 augustus zoeken we even verpozing van de Boliviaanse nationale feestelijkheden die zich al van vrijdag voltrekken in Oruro, en trekken we richting lago Uru Uru. Een schitterend meer, dat omwillen van de lage neerslaghoeveelheid, gecombineerd met een hoge evapotranspiratie sterk is verzilt. Dat geeft typische zoutafzettingen aan de rand, en een speciale fauna en flora. Het meer is ook internationaal erkend en beschermd als wetland onder de RAMSAR-conventie.

Naast de natuurlijke waarde bevindt zich in de omgeving ook een archeologische site. De "Chullpares" is een precolombiaanse begraafplaats, opgebouwd uit huisjes als op de foto. Het feit dat het er vol ligt van de keramische scherven (met het vriendelijke verzoek van de gids om ze te laten liggen), duidt er op dat de bulk van het archeologische onderzoek wel nog dient te gebeuren.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home