Monday, August 14, 2006

Aankomst van de groep in Arequipa

02-08 tot 03-08
------------------
--

Op 2 augustus komt een deel van de groep van de intercambio (zijnde de Peruviuanen en de rest van de Belgen) aan vanuit Lima in Arequipa (Peru). Omdat de Peruvianen er tegen dan al een hele reis op hebben zitten vanuit Jaen (Noorden van Peru) zal de groep één nacht in Arequipa verblijven om even uit te rusten alvorens verder te reizen naar Bolivia.
Die tijd gebruiken we onder andere om samen met onze gids Vidal een bezoek te brengen aan Arequipa. Later op de dag zal hij ons naar de buitenwijken van de stad brengen, om ons te laten kennismaken met "zijn" project. Het gaat om een project met straatkinderen dat zich momenteel nog in de opstartfase bevindt. De kern van het project is het vervaardigen van artisanale werkjes. In een latere fase worden er lessen economie in betrokken, en leren de kinderen de kost en de verkoopprijs van een werkje te berekenen. De finale fase is dan het opzetten van een handeltje, maar daar zijn we nog lang niet...
We krijgen een hartverwarmende ontvangst van de kinderen, die maar al te trots zijn om hun werkjes aan de buitenlanders te tonen. Het is opvallend hoe de mening tov kinderarbeid hier verschilt tov de geijkte mening die in het Westen de ronde doet. Volgens UNICEF kan kinderarbeid tout court niet, en moet een kind de tijd krijgen om te spelen en om zich in een beschermde omgeving te ontwikkelen. Hier echter wordt resoluut de kaart getrokken om kinderen en jongeren al van jongsafaan verantwoordelijkheid te geven. Jonge gezinnen zijn geen uitzondering, en de kinderen moeten al van jongsafaan mee de kost verdienen. Ik spreek mij niet uit voor kinderarbeid, omdat het risico tot uitbuiting nooit veraf is, maar feit is wel dat zo een vorming jongeren als Vidal oplevert die op een leeftijd dat wij nog leerstof aan het absorberen zijn, al een eigen project uit de grond hebben gestampt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home