Friday, August 18, 2006

Bezoek aan de Kori Kollo mijn


09-08
--------
Vandaag een geleid bezoek gebracht aan de Kori Kollo mijn. Net als bij de Kori Chaka mijn van een vorige post gaat het om een goud- en zilvermijn, maar van grotere omvang deze keer. De mijn is in productie sinds de jaren '80, en is nu in de fase van sluiting terecht gekomen. Het project is in handen van Inti Raymi (BOL), dat op zijn beurt voor 88% toebehoort aan Newmont (USA). Het project heeft sulfide en oxide ersten ontgonnen en de berg Kori Kollo in het lago Kori Kollo veranderd, omdat de techniek van open pit mining is toegepast (geen tunnels graven, maar alles in open lucht ontginnen). Het goud en zilver werd uit het erts gewonnen door gebruik te maken van een cyanide mengsel. Dit heeft tot logisch gevolg dat een enorme hoop afval achterblijft, in de vorm van zware metalen die vrij zijn gekomen door reactie met de cyanide, resten van de gebruikte cyanide, en sulfides die in contact met water en lucht worden omgezet in zwavelzuur. Dat afval is deels gestort in een ringdijk (Dike de Kollas), en deels in terrils (tailings of desmontes).
Onze interesse voor dit project komt vanuit het feit dat dit het eerste project is van dergelijke omvang dat met cyanides heeft gewerkt dat in sluiting gaat. Het zal ongetwijfeld als voorbeeld dienen voor de vele andere gelijkaardige projecten wereldwijd die met eem dergelijke techniek werken.
Tijdens en vooral na de rondleiding stelden we ons een aantal prangende vragen bij het plan van aanpak van de sluiting dat de mijn momenteel aan het volgen is.
Zullen de zware metalen die zich in de ringdijk bevinden stabiel blijven? Er zijn aanwijzingen dat de metalen worden opgenomen door planten, en zo in het ecosysteem terecht komen. En verder zijn er ook aanwijzingen dat de zware metalen horizontaal kunnen migreren, mogeljks tot buiten de ringdijk.
De mijn heeft altijd volgehouden dat de cyanides in een gesloten circuit zijn gebruikt geweest, en dus niet in de omgeving zijn terecht gekomen. Hoewel cyanide niet natuurlijk voorkomt in de omgeving van de mijn, is er toch een concentratie boven de norm in het grondwater gevonden. Dus toch geen gesloten circuit?

De vroegere berg Kori Kollo is omgevormd tot een meer van 120m diep, met een sterke vervuiling van zware metalen dicht bij de bodem. Het plan bestaat om dit meer aan te sluiten op het waterbekken van de rio Desaguadero, wat een gesloten waterbekken is. Volgens ons zijn de effecten van zo een ingreep onvoldoende bestudeerd. Het waterbekken in kwestie is gesloten, wat wil zeggen dat er geen uitstroming is naar de zee. Maw, alle vervuiling die in het bekken terecht komt, zal daar ook blijven.
Enfin, veel vragen dus, waar de mijn zo niet direct een antwoord op kan geven.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home