Monday, August 21, 2006

Challapata (2)

11-08
-------
Vandaag gooien we ons schema drastisch om, om zo een volksvergadering te kunnen bijwonen van de regantes, of de gemeenschap van de gebruikers van het irrigatiesysteem, gevoed door het stuwmeer. De vergadering is bijeengeroepen om aan de instanties duidelijk te laten weten dat deze landbouwgemeenschap niet gediend is met een "open pit" mijn met cyanide technologie in hun achtertuin. Voor onze groep spreken Daan (Be), Juanjo (Esp) en Nicanor (Pe).
Het discours dat ze afsteken gaat over de vanzelsprekende risico's van cyanide-technologie wat betreft contaminatie van het oppervlakte- en grondwater. Verder wordt ook het thema van het sociaal contract aangeraakt, een idee waarbij wordt gesteld dat een mijn beter niet tegen de zin van de (meerderheid van) lokale bevolking wordt geopend. Tenslotte steekt Nicanor een gepassioneerd discours af over de gevolgen van de mijnbouw in Cajamarca, Norte del Peru.
Wij staan ondertussen beneden, tussen de campesinos. We hebben een grote zak cocabladeren meegenomen om aan de campesinos uit te delen. Een mooi voorbeeld van de stelling dat coca een "sociaal bindmiddel" is in Bolivia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home