Wednesday, August 16, 2006

Dode gevallen in Peru tijdens protesten tegen het mijnbedrijf Yanacocha


08-08
-------

Vandaag is het slechte nieuws toegekomen dat 6 dagen geleden, op 2 augustus er tijdens protesten tegen het mijnbedrijf Yanacocha in Peru verschillende gewonden en één dode zijn gevallen door toedoen van de (gewapende) veiligheidsdienst van de mijn. De boeren protesteerden om hun recht op water te verdedigen. Het nieuws kwam aan als een klap; niet enkel bij de Peruviaanse delegatie, dan wel bij alle deelnemers van de uitwisseling.

Er werd beslist om uit naam van de uitwisseling volgende verklaring uit te sturen naar de wereldpers, waarin de situatie aan de kaak wordt gesteld.

Wij, jongeren van het internationaal uitwisselingsprogramma ´El Dorado 2006´
uit Spanje, Bolivië, Peru en België die streven naar een duurzame ontwikkeling
en internationale solidariteit:

1.Wensen onze deelnamingen te betuigen aan de familie van de Rondero Isidro Llanos Echevarría, die ten gevolge van schotwonden overleed op 2 augustus in Combayo, Cajamarca, Peru. Daarnaast willen we onze solidariteit tonen tegenover de gewonde en aangehouden boeren die strijden voor het recht op water.

2.Dringen aan bij de Peruaanse overheid, bij het congres van de Peruaanse Republiek, bij de juridische macht, bij de nationale politie, bij de Defensoría del Pueblo (een publieke organisatie die de mensenrechten verdedigt in Peru) om werk te maken van een onderbouwd onderzoek naar de gewelddaden in Combayo en de verantwoordelijken hiervoor te sanctioneren. We vinden een tegemoetkoming tegenover de familie en de betrokkenen hun morele verantwoordelijkheid.

3.Verwerpen ten stelligste de onverantwoordelijke en gewelddage acties van het bedrijf Yanacocha, dat deel uitmaakt van Newmont en Buenaventura

4.Eisen het respect voor de mensenrechten van de gemeenschappen die zich bevinden in de gebieden die beïnvloed worden door Yanacocha. We dringen aan op sancties vanuit de internationale gemeenschap en in het bijzonder vanuit de regering van de Verenigde Staten tegenover het in hun land gevestigde transnationale bedrijf Newmont voor de systematische schending van de mensenrechten in de gemeenschappen in de nabijheid van hun mijnbouwgebieden.

¡La vida es un tesoro que vale más que el oro!

Overeengekomen tijdens de Algemene Vergadering van de Intercambio El Dorado 2006

Ondertekend door:
Alle deelnemers van El Dorado 2006
CATAPA (België)CEPA (Bolivië)
VIMA (Peru)
JOC - Jaén (Peru)
Federación Regional de Rondas Campesinas Cajamarca (Peru)
ECOMÍMESIS Agentes Estrátegicos Ambientales (Spanje)

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

If you are interested in the details about Cajamarca, I recommend the Blog of Grufides, an local NGO.
If you prefer some information in English have a look at Goldmine.

Goldminer

9:13 AM  

Post a Comment

<< Home