Wednesday, August 16, 2006

Mijnproject Kori Chaka

06-08
-------
Het mijnproject van Kori Chaka ("brug van goud" in het Aymara) is een relatief klein mijnproject van 602 ha dat een geplande levensduur heeft van 2 jaar (waarvan op dit moment reeds 11 maand is verstreken). Er wordt gepland om 9.3 ton goud te ontginnen, met een verwachte waarde van 106 miljoen dollar. De gebruikte methode is "open pit mining", wat inhoudt dat de berg in concessie wordt afgegraven tot een put, en dat het volledige project in open lucht gebeurt (maw geen tunnels). Het goud wordt uit het erts gehaald op een chemische manier, door besproeiing van het ontgonnen erst met een cyanide oplossing. Cyanide heeft de eigenschap om zware metalen als goud aan zich te binden in complexen. De verrijkte oplossing wordt vervolgens behandeld met actieve koolstof om het goud eruit te halen. De mijn wordt uitgebaat door het Inti Raymi, wat voor 88% in handen is van het Amerikaanse bedrijf Newmont , momenteel de grootste goudproducent ter wereld.

Het project ligt lokaal onder vuur om diverse redenen:

  • Het project ligt in de urbane zone van de stad Oruro (160.000 inwoners, waaronder mijzelf op dit moment). De gebruikte cyanide techniek is zeer gevaarlijk om op slechts 5km van het centrum van het stad te gebruiken. 1 Theelepel van een 2% cyanide oplossing is voldoende om een volwassene om het hoekje te helpen, terwijl er tonnen zuivere cyanide nodig zijn bij de extractie van het goud. Normaal moet er een plan op tafel liggen van de mijn om om te gaan met een dergelijk risico, maar dat ligt er dus niet.
  • Voor zijn exploitatie onttrekt de mijn 25.000 kubieke meter water per dag aan het gesloten waterbekken de Rio Desaguadero, wat de vraag oplevert welk effect dat heeft op het Uru Uru meer (zie de vorige post). Zoals reeds gesteld is dit meer internationaal beschermd onder de RAMSAR conventie.
  • De vrees bestaat dat Inti Raymi niet zal stoppen na twee jaar, omdat het een veel groter gebied in concessie heeft dan de 602 ha die nu worden geëxploiteerd. Op dat moment komt ook de archeologische site van Chullpares in gevaar (zie vorige post).
  • Artikel 44 van de Boliviaanse "codigo minero" (wet op de mijnbouw van 1997) verbiedt mijnbouwactiviteit dicht bij steden, begraafplatsen of archeoligische sites. Dit project voldoet aan alle drie, maar het bedrijf heeft verklaard dat er al mijnbouwactiviteit was vóór het uitbrengen van de wet, verwijzend naar de historische artisanele ontginningen. Dat is natuurlijke enkel juridische spitsvondigheid, aangezien de ontginning van start is gegaan in 2005, 8 jaar ná het van kracht komen van de codige minero.

Met de mensen van de intercambio wordt er dan ook beslist om op het einde van de uitwisseling een verklaring op te stellen waarin deze onrechtvaardigheden (nog maar eens) aan de kaak worden gesteld. We leven in de hoop dat het feit dat de stem van een internationale delegatie van jongeren een stem kan hebben, en dat we zo een steun kunnen betekenen voor de lokale tegenstand die er al bestaat tegen dit specifieke mijnbouwproject. De interesse van de pers in onze uitwisseling stemt ons alleszins al hoopvol...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home